Bursa
Açık
29.2°
En Gündem engündem en gündem  Haber Haberleri Haberler

Maliye e-ticareti mercek altına aldı! 37 milyarlık vergi kaçağı

2025.05.19 07:59 Son Güncellenme: 2025.05.19 07:59 - EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sanal POS'lar üzerinden yapılan işlemleri inceledi. 4 binden fazla kişinin 37 milyar TL gelirini vergi dışı bıraktığı tespit edildi.

Maliye e-ticareti mercek altına aldı! 37 milyarlık vergi kaçağı

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2020-2024 yılları arasında sanal POS ile gelir elde eden kişilerin vergi durumlarını inceledi. Yapılan analizler sonucu, vergi mükellefi olmayan ya da eksik beyanda bulunan 4 bin 95 kişi tespit edildi. Sadece bir kişinin 67 milyon TL gelir elde ettiği belirlendi. Bakanlık, gönüllü uyum süreci başlatarak vergi kaybını önlemeyi hedefliyor.

GELİR İDARESİ'NDEN SIKI DENETİM

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret alanında sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri ve gelirleri detaylı bir analizle inceledi. 2020-2024 dönemini kapsayan çalışmada, özellikle vergi kaydı olmayan ya da eksik beyanda bulunan kişi ve işletmelere odaklanıldı.

37 MİLYAR TL'LİK GİZLENMİŞ HASILAT

Yapılan analizlerde, 4 bin 95 kişinin toplamda 37 milyar liralık geliri beyan dışı bıraktığı tespit edildi. Vergi mükellefiyeti olmayan bir şahsın 2024 yılında tek başına 67 milyon TL gelir elde ettiği ve bu gelirin bilgisayar sarf malzemeleri satışıyla kazanıldığı açıklandı.

RİSKLİ SEKTÖRLER TESPİT EDİLDİ

Tekstil, telefon aksesuarı, bilgisayar sarf malzemeleri ve yazılım gibi sektörlerde yoğun vergi kaçakçılığına rastlandı. Yüzlerce mükellefin beyan dışı hareket ettiği belirlendi.

GÖNÜLLÜ UYUM SÜRECİ BAŞLATILDI

GİB, mükellefiyet kaydı olmayan ya da eksik beyanda bulunan kişileri "gönüllü uyum" ve "izaha davet" süreçleriyle sisteme kazandırmayı hedefliyor. İlk etapta 561 kişiye bu çağrı yapıldı.

BAKAN ŞİMŞEK: "VERGİ KAÇIRAN TEKNOLOJİYLE TESPİT EDİLİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sadece sahada değil, teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler vergisini ödemek zorunda. Öncelikle gönüllü uyum süreci devrede. Uyum göstermeyenler için ise ceza süreçleri başlayacak."

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu tür denetimlerin artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin teknolojik altyapı ile daha etkili hale getirileceğini vurguladı.