2025.03.13 09:43 Son Güncellenme: 2025.03.13 09:43 - EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çankaya'da düzenlenen Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) İftar Programı'na katılarak, ekonomiye ve gıda enflasyonuna dair önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çankaya'da düzenlenen Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) İftar Programı'na katılarak, ekonomiye ve gıda enflasyonuna dair önemli açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, tarımda akıllı teknolojilerin kullanımına dikkat çekerek, gıda enflasyonunun kontrol altında tutulması için uygulanan politikaları anlattı.
Yılmaz, küresel ölçekte yaşanan su kıtlığı, iklim değişikliği ve karbon ayak izi gibi meselelerin tarımı daha stratejik hale getirdiğini belirtti.
Tarımda dijital dönüşüm ile devreye alınan yenilikler:
Bu politikaların, hem tarımsal üretimde verimliliği artıracağını hem de gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasını sağlayacağını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın öncülüğünde yürütülen "planlı tarım" yaklaşımına dikkat çeken Yılmaz, su kaynaklarının etkin kullanımı ve verimlilik artışı sayesinde gıda enflasyonunu kontrol altına almak istediklerini belirtti.
"Tasarruf tedbirleri uyguladığımız bir yılda, hiçbir tasarrufa tutmadığımız en temel kalemlerden biri sulama oldu. Sulama yatırımlarında tarihimizin en yüksek oranlarına çıkmış durumdayız."
Cevdet Yılmaz, Türkiye'de enflasyonun tepe noktasına 2024 Mayıs ayında yüzde 75 ile ulaştığını ve o tarihten itibaren düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.
Son olarak Şubat 2025 itibarıyla enflasyonun %39'a gerilediğini ifade eden Yılmaz, bu düşüş trendinin devam edeceğini vurguladı.
Yılmaz, enflasyonla mücadelede para politikaları, tarımsal yapısal reformlar ve kamu mali politikaları olmak üzere üç ayaklı bir yaklaşım izlediklerini belirtti.
"Kararlı bir şekilde enflasyonla mücadelemizi sürdüreceğiz. Tek haneli enflasyona ulaşıncaya kadar da bu kararlılığımızı devam ettireceğiz."
Hükümetin gıda arzını artırıcı politikalarla, enflasyonu tek haneli seviyelere indirme hedefi doğrultusunda çalışmaya devam edeceği belirtildi. Özellikle sulama yatırımları, akıllı tarım uygulamaları ve verimlilik artırıcı politikaların, gıda fiyatlarını uzun vadede dengeye kavuşturması bekleniyor.