2025.05.19 08:16 Son Güncellenme: 2025.05.19 08:16 - GÜNDEM
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatmasının üzerinden tam 106 yıl geçti.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'nin ilk adımını attığı 19 Mayıs 1919 tarihi, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.
Bugün resmi bayram olarak kutlanan 19 Mayıs, ilk olarak Samsun'da "Gazi Günü" olarak anılmaya başlandı. 4 Mayıs 1935'te "Atatürk Günü" olarak resmi bayram niteliği kazandı.
Her yıl 19 Mayıs, Türkiye genelinde Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak coşkuyla kutlanıyor.
Bayramda adı geçen "Gençlik" vurgusu, Atatürk'ün gençliğe verdiği önem ve güveni simgeliyor. Gençlerin Atatürk'ün ideallerini hatırlaması ve geleceğe taşıması amaçlanıyor.
Mondros Mütarekesi'nin 30 Ekim 1918'de imzalanmasının ardından İzmir Yunanlılar, Adana Fransızlar, Antalya ve Konya İtalyanlar tarafından işgal edildi.
Urfa, Maraş, Antep, Merzifon ve Samsun'a İngiliz askerleri yerleşirken, İngiliz Donanması 13 Kasım 1918'de İstanbul önlerine demir attı.
Yıllarını cephelerde geçiren ve 3 Kasım 1918'de İstanbul'a dönen Mustafa Kemal, vatanın kurtuluşu için harekete geçti.
Samsun ve çevresindeki Rumlar, İngilizlerin desteğiyle bölgeyi İtilaf Devletlerinin işgaline açmak amacıyla kargaşa çıkarmaya çalıştı.
Bunun üzerine İngiliz Yüksek Komiserliği, bölgedeki gerilimi yatıştırmak için İstanbul Hükümeti'ne nota verdi.
Bölgede asayişi sağlamak üzere 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan Samsun'a doğru yola çıktı.
Mustafa Kemal ve arkadaşları, 19 Mayıs'ta Samsun Reji İskelesi'nden ayak bastı.
Samsun'da 6 gün kaldıktan sonra, İngilizlerin tedirginliği üzerine 25 Mayıs'ta Havza'ya geçti.
Havza'da Mustafa Kemal'in talimatıyla düzenlenen ilk mitingde İzmir'in işgali protesto edildi.
Mustafa Kemal burada 18 gün kalarak Milli Mücadele için önemli çalışmalar yürüttü.
İngilizlerin baskısı nedeniyle 9. Ordu Müfettişliği görevinden alınan Mustafa Kemal, Havzalılara sivil olarak veda etti.
Kurtuluş meşalesi Samsun'dan başlayarak Amasya, Erzurum ve Sivas'ta da yakılarak tüm yurda yayıldı.
Milli Mücadele sonucunda 29 Ekim 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl 102. yaşını kutluyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'ya Türk milletinin istiklali ve istikbali için adım attığını belirtti.
Çağlayan, Milli Mücadele döneminde teslim olan ülkenin, büyük savaş ve kayıplar yaşadığını vurguladı.
Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Türk milletini mücadeleye ikna ettiğini söyleyen Prof. Dr. Çağlayan, Samsun'un bu açıdan bir ilk uygulama merkezi olduğunu ifade etti.
Atatürk'ün Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni kurdurduğunu ve halkın mücadelenin içine katılması için titiz çalışmalar yaptığını anlattı.
Prof. Dr. Çağlayan, milli mücadele ruhunun en önemli unsurunun ülkenin bağımsızlığı ve milletin üretkenliği olduğunu belirtti.
"Milletler, eğer üretmezse, çalışmazsa yok olmaya mahkumdur." diyerek Atatürk sevgisi, şehitlere saygı ve dayanışmanın önemini vurguladı.